Exportstrategi i behov av kursändring

DEBATT Den exportoffensiv som regeringen nu sjösätter är nödvändig, men i behov av tydligare inriktning. Den måste fokusera mer på de små och medelstora företagen eftersom det är där jobben skapas liksom behovet av främjandeinsatser finns. Dessutom måste immaterialrättens betydelse lyftas fram i högre grad.

Utrikeshandel är en av grundbultarna för att skapa tillväxt och ökat välstånd. Inte minst viktigt är att svenska företag ökar sin närvaro på tillväxtmarknaderna i Sydostasien. Tyvärr lider den nya exportstrategin av flera brister när det kommer till stödet för just de små och medelstora företagen, där potentialen för nya jobb finns.

Fokus i exportstrategin ligger på de stora företagen och ”Born globals”, det vill säga företag som från start ser världen som sin marknad. Problemet är att de stora företagen redan kan global handel långt bättre än vad det offentliga någonsin kommer att kunna. En satsning på Born globals låter bra, men det är sällan i dessa företag som det skapas nya arbetstillfällen. Det ges heller inte några klara besked om hur strategin ska verkställas.

Sinf och SEPAF vill se en strategi som omfamnar även de små och medelstora företagen. Det handlar om konkreta åtgärder, som att skapa nya exportcentra med tydliga huvudmän och att erbjuda samlingsmontrar för små och medelstora företag vid de stora internationella mässorna, likt alla andra exportländer gör.

Regeringen behöver även en politik som med större kraft stöttar skapande av immaterialrättsliga tillgångar och motverkar de immaterialrättsliga utmaningar som företag möter vid export. Piratkopiering, varumärkesstölder och patentintrång är stora problem som borde ges ett större utrymme i den svenska exportstrategin.

Det är lätt att glömma bort att immateriella tillgångar för svenska företag står för en betydande del av det samlade ekonomiska värdet. En trygg investeringsmiljö med starkt skydd av immateriella tillgångar ökar chansen till kunskapsbaserade investeringar och skapar möjligheter för tillväxt och flera arbetstillfällen.

Att Kommerskollegium ges uppdraget att kartlägga handelshinder på nya marknader är bra. Detta behöver kompletteras med en bedömning av det immaterialrättsliga läget då svenska företag beträder nya marknader, samt åtgärdsplaner i samband med intrång i dessa.

Då immaterialrätt är en förutsättning för att kunskapsbaserade affärer ska kunna bedrivas utomlands bör ett exportbidrag och rådgivning kopplat till immaterialrätt prioriteras. Stöd och verktyg för att i tid upptäcka intrång och piratkopiering är särskilt viktigt.

Med små medel, större samordning och ökad medvetenhet kring internationella relationer och förståelse för immateriella rättigheter kan regeringen bidra till ökad export och import, och till att svenska företag växer och kan anställa. Vi vill därför att näringsministern adresserar frågan om hur små och medelstora företag ska få en tydligare roll i Sveriges exportstrategi och att det i strategin införs ett tydligt immaterialrättsligt perspektiv.

Anders Ekdahl
VD, Svensk Industriförening, Sinf

Mats Lundberg
Ordförande, Svenska Patentbyråers Förening, SEPAF

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk